» » 10 трендів веб-дизайну на 2015 рік

10 трендів веб-дизайну на 2015 рік


Ембер Тернер — оглядач TNW склала короткий прогноз ключових трендів веб-дизайну на 2015 рік. Ознайомтеся, щоб бути в курсі.

1. Довгі сторінки з «безконечним» скролінгом

10 трендів веб-дизайну на 2015 рік

Спостережливі користувачі, мабуть, помітили, що більшість сучасних сайтів побудовані по принципу «довгого скролінга». Причина цого доволі проста — зростає популярність мобільних пристроїв для споживання контенту (планшети та смартфони в 2014-му успішно конкурують не лише з ПК але й з ноутбуками). На цих пристроях переходити за купою різних посилань не дуже зручно. Зате зручно скролити. Навіщо клікати, якщо можна просто прокрутити сторінку вниз?

Першими цей тренд помітили в Apple, запустивши, по суті, односторінковий сайт для iPhone 6. Щось схоже ми будемо спостерігати у веб-дизайні цього року.

2. Контент та взаємодія

10 трендів веб-дизайну на 2015 рік

Цікавий контент та хороша історія — це те, що буде визначати успішність будь-якого сайту в 2015 році. І, звичайно ж, вміння розповісти цю історію засобами сайту. На допомогу поспішає інфографіка, верстка та різні інтерактивні «фішки».

Приклад реалізації — сайт Space Needle. Замість банальних кліків — взаємодія на різних рівнях, історія, яка «веде» за собою користувача.

3. Великі заголовки та фон

10 трендів веб-дизайну на 2015 рік

За кілька минулих років розмір заголовків на сайтах все зростав, а фонові зображення ставали все більшими. Велике зображення під заголовком (суцільний колір або напівзатемнена картинка) — ось до чого ми вже встигли звикнути.

Деякі недавні веб-проекти вирішили переломити цю тенденцію, зберігаючи звичні великі заголовки, однак не використовуючи фонових зображень. Можливо, таким чином вони не лише хочуть зламати вже сформовані стереотипи, але й роблять це в погоні за продуктивністю та швидкодією сайту (див. тренд #10 в цій статті).

Типографіка і фон стають ключовими, а далі йде просто текст, без надмірностей. Приклад реалізації — The New Wave Company.

4. Простота

10 трендів веб-дизайну на 2015 рік

Мінімалізм увійшов у наше життя в 2014-му і очищення сайтів від усього зайвого успішно продовжиться у 2015-му.

Все зайве, все, що не відіграє ключової ролі для навігації по сайту або досягнення кінцевої мети, повинне зникнути. Залишається тільки найголовніше. Причому стосується це не лише шрифтів і фонів, меню та розділів, але й оформлення та контактних даних і навіть верстки сайту. Приклад реалізації — Rareview Digital Agency.

5. Фіксована ширина, вирівнювання по центру

10 трендів веб-дизайну на 2015 рік

«Резинова» верстка здає позиції, поступаючись фіксованій ширині. Вперше це намітилося після тривалої перерви в минулому році, і в 2015-му повернення до витоків продовжиться.

Такий підхід до дизайну та верстки допомагає зосередити увагу користувача на центральній частині екрана. Приклад реалізації — сайт Michele Mazzucco.

6. Професійні великі якісні фото під конкретний проект

10 трендів веб-дизайну на 2015 рік

Часи знімків, куплених на фотостоках, підходять до кінця. Хороший сайт запрошує до співпраці професійного фотографа і замовляє всі матеріали «під ключ» для оформлення конкретних розділів сторінок сайту.

Кастомізація, персоналізація, унікальність фотоконтенту та професійна зйомка ілюстрацій під конкретний сайт стануть трендом в 2015 році. Як це працює, можна побачити на прикладі Grain and Mortar.

7. Спливаючі бокові меню

10 трендів веб-дизайну на 2015 рік

Адаптивна верстка, викликана необхідністю відображати сторінки однаково коректно на моніторах настільних ПК та на екранах смартфонів з планшетами, принесла з собою ще один компонент. Бічне меню, яке автоматично ховається по кліку, подібно, як це відбувається в мобільних додатках.

Приклади реалізації такого підходу — сайти 24ways та Rawnet.

8. Приховане головне меню

10 трендів веб-дизайну на 2015 рік

Приховати меню з головної сторінки сайту — саме це ви повинні зробити, якщо хочете створити сайт в ключі актуальних віянь 2015 року. Нічого зайвого, що відволікало б відвідувача від того, що відбувається на головній або в обраному розділі сайту.

Меню на такому сайті з'являється лише тоді, коли користувач наводить курсор на відповідну іконку. Приклад реалізації — Brian Hoff Design.

9. Велика типографіка

10 трендів веб-дизайну на 2015 рік

Здавалося, в 2014 році шрифти зросли вже до максимуму. Однак, ні — вони ростуть і далі. Велика типографіка нікуди не дінеться і в 2015-му. Приклад того, як працює візуальне структурування сторінки за рахунок шрифтів, можна побачити на сайті Tiny Giant.

10. Швидкість та продуктивність роботи сайтів

І головне — сайт повинен залишатися швидким, продуктивним і споживати менше трафіку при повільному підключенні або на мобільному пристрої в мережі. Оптимізація графічного контенту, адаптивна верстка, великі шрифти, скролінг замість кліків — все це відповідає і тим трендам, про які йшлося вище, і головному завданню — створити швидкий та красивий сайт.

І це, мабуть, головне завдання розробників, дизайнерів та верстальників на цей рік.

Джерело: imena.ua

  • Є запитання до прочитаного?

     Якщо у Вас виникли запитання щодо створення, дизайну чи просування сайту,
    Вам потрібні додаткові консультації, — зв'яжіться з нами та отримайте відповіді
    на всі Ваші запитання.

    Наша контактна інформація
  • Бажаєте замовити розробку сайту?

     Якщо Ви вже уявляєте, яким повинен бути Ваш сайт, його зовнішній вигляд та функціонал, — заповніть запит на розробку сайту, вказавши свої контактні дані і ми зв'яжемося з Вами протягом робочого дня.

    Заповніть запит на розробку сайту